2 Δεκεμβρίου 1995

 

Το μυαλό υπάρχει για να συντονίζει όλα αυτά που μαθαίνεις και πρέπει να μπουν σε εφαρμογή. Το μυαλό είναι πολύτιμος υπηρέτης και αναντικατάστατος εργάτης, αλλά δεν πρέπει να γίνεται αφέντης και μηχανικός. Χρησιμοποίησε το μυαλό για να θέσεις σε λειτουργία τη στιγμή που πρέπει τη γνώση που έχεις, χρησιμοποίησε το μυαλό για να κάνεις τη διαλογή των καθαρών και φωτεινών σκέψεων και να παραμερίσεις τις σκοτεινές και άχρηστες. Τα συναισθήματα και η θέληση είναι η κινητήρια δύναμη, την οποία χρησιμοποιείς για να προχωρήσεις· όμως χωρίς τον έλεγχο του νου, αυτή η δύναμη μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Μην ενεργείς εν θερμώ. Τότε υπάρχει ανισορροπία, πρέπει να αποκατασταθεί πρώτα η ισορροπία και μετά θα μπορέσει ο νους να ενεργήσει έχοντας σωστές κατευθύνσεις και οδηγίες. Επειδή ο νους είναι μόνο ένα όργανο, αν πάρει λάθος οδηγίες από μία ταραγμένη ψυχική κατάσταση, θα οδηγήσει σε λάθος ενέργειες. Αυτό φαίνεται παράδοξο στους ανθρώπους, γιατί νομίζουν πως ενεργούν σωστά, αφού το μυαλό τους λειτουργεί με όλες του τις δυνάμεις. Έχουν πάρει όμως λάθος παράγγελμα, αυτό δεν το σκέφτονται.

Κάθε ενέργεια απαιτεί χαλαρότητα και ισορροπία. Καλύτερα να αναβάλλει κανείς κάθε κίνηση, να μάθει να περιμένει να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, πριν κάνει οτιδήποτε. Κοιτάξτε ένα αυτοκίνητο: όσο καλός κι αν είναι ο οδηγός, πρέπει το αυτοκίνητο να είναι εντελώς φτιαγμένο πριν ξεκινήσει, διαφορετικά θα προκαλέσει ατυχήματα και σε αυτόν που το οδηγεί και σε κάποιους άλλους που δεν φταίνε.

Μάθε λοιπόν να διατηρείσαι ψύχραιμη και να περιμένεις να κοπάσει η καταιγίδα για να κάνεις το επόμενο βήμα. Πριν αποφανθείς οριστικά για το ποιο μάθημα ήταν να μάθεις αυτή τη φορά, άσε να περάσει χρόνος, να ξανασκεφτείς τις συνθήκες, να δεις αποστασιοποιημένα την κατάσταση. Τα βιαστικά συμπεράσματα, και πολύ περισσότερο οι βιαστικές αντιδράσεις δημιουργούν επιπλέον προβλήματα, αντί να λύνουν και αυτά που είχαν παρουσιαστεί.

Ένας καλός οδηγός πρέπει να είναι καταρχήν ψύχραιμος, ώστε όταν παρουσιαστεί η ανάγκη, να μπορέσει να κάνει αυτά που πρέπει. Πόσο λίγοι είναι αλήθεια οι καλοί οδηγοί του οχήματος της ζωής τους! Όλοι βιάζονται να επιδείξουν πόσο γρήγορα μπορούν να τρέξουν, ξεχνούν όμως να ελέγξουν τα φρένα τους και υπερεκτιμούν τα αντανακλαστικά τους, και να πόσοι καταλήγουν τόσο εύκολα στο γκρεμό, συμπαρασύροντας μαζί τους και αθώους.

Ας διδαχθούμε από τη φυσική ζωή για να αποφύγουμε τα ατυχήματα και στον πνευματικό χώρο. Το μυαλό σαν πιστός και ακούραστος υπηρέτης πρέπει να ελέγχει και να επιλέγει τις κινήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η προσοχή μας πρέπει να μας συνοδεύει άγρυπνη σ' όλη την πορεία της ζωής μας αυτής, και ας μην παρασυρόμαστε σε ανόητη επίδειξη των δυνάμεων που δεν υπόκεινται στον έλεγχό μας.

Μη φοβάσαι τα λάθη. Η αγάπη του Θεού συγχωρεί ακόμα και τα πιο ανόητα λάθη, όταν ο μαθητής θέλει πραγματικά να προχωρήσει και να εξελιχθεί. Η υπομονή του Ουρανού είναι άπειρη και απέραντη, και η υπομονή του μαθητή πρέπει να είναι αντίστοιχη. Μην υπερτονίζεις το λάθος, γιατί έτσι δίνεις δύναμη στις δυνάμεις του Κακού.

Ο μαθητής πρέπει να είναι ήρεμος και χαρούμενος ακόμα και στις πιο μεγάλες συμφορές, γιατί έτσι προσελκύει τα φωτεινά πνεύματα στο πλευρό του. Όσο στέκεσαι στο λάθος, του δίνεις εξουσία και βαρύτητα και σκοτεινιάζεις την αύρα σου, με αποτέλεσμα να κάνεις επαναλαμβανόμενα λάθη. Όσο πιο γρήγορα εγκαταλείψεις το σφάλμα, τόσο πιο έγκαιρα θα ξεφύγεις από τα δίχτυα του σκότους και θα επανέλθεις στο σωστό δρόμο.

Ο μαθητής γνωρίζει και αναγνωρίζει αμέσως το σφάλμα. Δεν χρειάζεται να το συζητάς, γιατί τότε μεταφέρεις τις αρνητικές δονήσεις και στον συνομιλητή σου. Να αποφεύγεις τις συζητήσεις για θέματα που δεν μεταφέρουν τη θεϊκή σοφία και τις αγνές και καθαρές σκέψεις, γιατί το μόνο που επιτυγχάνεται έτσι είναι να διαδίδεται και να διαιωνίζεται το κακό.

Αν μπορείς να διορθώσεις το λάθος κάντο χωρίς συζητήσεις και άσκοπα λόγια, κι αν δεν μπορείς να το διορθώσεις, ζήτησε από τον Θεό να το κάνει για σένα, και συ προχώρησε παρακάτω γρήγορα, μέχρι να νιώσεις πως το Φως είναι ξανά ο οδηγός σου και βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο. Μην κοιτάς πίσω, όπως ο Λωτ, φύγε από την αμαρτωλή πόλη όσο πιο γρήγορα μπορείς. Μη νοιάζεσαι για τις απώλειες, φρόντισε να σώσεις τον εαυτό σου. Καλώντας τις Δυνάμεις του Θεού, εμπιστεύεσαι την κατάσταση στα καλύτερα χέρια, μην προσπαθήσεις να επανορθώσεις μόνη σου, γιατί τότε μπορεί να κάνεις ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Ακόμα κι οι αγαθότερες προθέσεις στα χέρια των μη κατάλληλων ανθρώπων μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες συμφορές.

Ζήτα από τον Θεό να είναι παρών σε κάθε στιγμή, στην πιο ευτυχισμένη ως την πιο δυστυχισμένη, της ζωής σου. Κάλεσε τον Θεό σε κάθε εκδήλωση, ζήτα του να παρευρίσκεται πάντα σε ότι κι αν κάνεις, και να είσαι βέβαιη πως όλα τα προβλήματα θα λυθούν με τον σωστότερο τρόπο. Εμπιστεύσου τις αποφάσεις σου στον Θεό, παρακάλεσέ Τον να σε οδηγεί σε κάθε σου βήμα, γιατί μόνο τότε θα ξέρεις πως είσαι ασφαλής και προστατευμένη από κάθε κακοτοπιά και κακοτυχία.

Μοιράσου τις αγωνίες σου με τον Θεό, άφησέ Τον να κουβαλήσει το σταυρό σου, το φορτίο θα εξαφανιστεί αμέσως από τους ώμους σου. Κάνε τον Θεό μέτοχο στην ευτυχία σου, στον έρωτά σου, και τότε το φως μέσα σου θα γίνει ακόμα λαμπρότερο.

Να είσαι βέβαιη πως κάθε σκέψη μπορεί να ελεγχθεί και να εκδιωχθεί από το μυαλό σου, γι' αυτό μην αφήνεις σκοτεινές σκέψεις να σε κυριεύουν. Ακόμα κι όταν νιώθεις αδύναμη για να τις νικήσεις, προσπάθησε να τις απωθήσεις, σκέψου κάτι φωτεινό και αγνό, προσευχήσου, και μετά από λίγο θα διαπιστώσεις πως εξαφανίστηκαν από μόνες τους γιατί δεν τους επέτρεψες να βρουν χώρο και να ριζώσουν. Να επαναλαμβάνεις τα άγια λόγια που ο Κύριος σας έχει αποκαλύψει, και άφησέ τα να λειτουργήσουν μόνα τους, ακόμα κι όταν εσύ νιώθεις εντελώς ανίσχυρη για να προσπαθήσεις. Άσε τη Δύναμη να πολεμήσει για σένα και θα είσαι σίγουρα νικητής.

Ζητάς την τέλεια και αιώνια Αγάπη. Γίνε άξια γι' αυτήν, πολέμησε γι' αυτήν, λέρωσε τα χέρια σου, πόνεσε, χτύπησε· μόνο έτσι θα την κερδίσεις, με πόνο, με κόπο, με λάθη, με ήττες και νίκες. Το ζήτησες και αυτό σε έχει βάλλει ήδη στο δρόμο. Πήγαινε μπροστά, φέρσου γενναία και μεγαλόψυχα, συγχώρησε, αγάπησε, ακόμα και ατελώς. Ένωσε τις δυνάμεις σου και εμπιστεύσου την τύχη σου στον Θεό. Η μοίρα σου είναι θαυμάσια! Το φως αιώνιος βοηθός σου.

Omraam Mikhael Aivanhov

 

(συνέχεια της προηγούμενης)


Η «αποτυχία» δείχνει πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της ωρίμανσης. Δεν σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθείς απ' αυτό που κάνεις, αλλά αντίθετα να συνεχίσεις να καλλιεργείς και να περιμένεις αυτό να ωριμάσει και να δώσει καρπούς. Δεν μπορείς να ξέρεις πότε είναι η κατάλληλη ώρα παρά μόνο αν δοκιμάσεις. ΄Οπως ένα φαγητό, δεν ξέρεις πότε είναι έτοιμο αν δεν δοκιμάσεις. ΄Οπως και στο φαγητό, η άνοστη γεύση δεν είναι αποτυχία, αλλά σημαίνει πως πρέπει να περιμένεις να ψηθεί σωστά, έτσι και το …... Οι αποτυχίες είναι στην πραγματικότητα δοκιμές ενός άψητου φαγητού, που δε σημαίνουν ότι το φαγητό αυτό δεν είναι καλό. Μάθε να περιμένεις. Μη φοβάσαι να δοκιμάζεις κάθε τόσο.

Κι αν δεν «πετύχεις», μη χύνεις το φαγητό! Συνέχισε να το έχεις στη φωτιά, να το προσέχεις, να το περιποιείσαι ώσπου να έρθει η ώρα να το δεις έτοιμο. Μη διστάσεις να αλλάξεις κάτι που δεν πάει καλά, γι' αυτό άλλωστε δοκιμάζεις, για να προσθέσεις λίγο νερό, αλάτι ή πιπέρι αν χρειαστεί΄ αυτό δεν σημαίνει πως ότι έχεις προετοιμάσει πάει χαμένο ή δεν είναι καλό.

Φρόντισε το (ταλέντο) σου σαν να εκπαιδεύσεις ένα παιδί. ΄Οπως και οι σκέψεις και τα συναισθήματα, είναι και αυτό ένα «παιδί» σου για το σύμπαν που πρέπει να έχει τέλεια μόρφωση, ήθος και καλλιέργεια και όλα τα πρακτικά εφόδια για να αντιμετωπίσει τις απροσδόκητες δυσκολίες. Φρόντισε και πρόβλεψε για το μέλλον, και θα χαίρεσαι όταν οι άλλοι θα κλαίνε και θα πανικοβάλλονται από τις καταιγίδες.

Καλλιέργησε την περιουσία του Θεού, όπως ο καλός γεωργός της παραβολής. Τα δάκρυα και ο πόνος είναι σπόροι καλών φυτών, όπως η εργασία, η αφοσίωση, η επιθυμία τελειοποίησης. Μην ξεχνάς πως σε περιμένουν φωτεινές μέρες, ο κόπος πάντα αμείβεται και η αγάπη φέρνει την αγάπη.

Μπαίνεις σε νέες φωτεινές εποχές! Ο Θεός βρίσκεται πάντα κοντά σου.

Omraam Mikhael Aivanhov