26. Η καρδιά είναι η δύναμη
και η αδυναμία μου

 

Παιδί ακόμα ένιωσα έντονα την αίσθηση του δικαίου. Αυτό ήταν σαν να το έφερα έτοιμο. Συνέχισα την πάλη με το συναίσθημα, σε όλες του τις αποχρώσεις. Καταρακώθηκα απ' αυτόν τον αγώνα. Κάτι έγινε, βέβαια. Ακόμα, όμως, είμαι απίστευτα ευάλωτη σε ό,τι έχει να κάνει με την Καρδιά. Από αυτήν ξεκινούν όλα και εκεί τελειώνουν για μένα. Η καρδιά είναι η δύναμη και η αδυναμία μου. Τα πάντα φιλτράρονται εκεί και βγαίνουν άυλα, χωρίς τίποτα να τα σκιάζει.

Έφθασα σε απόχρωση στα παλ χρώματα ... έφυγαν τα «έντονα συναισθήματα» και τώρα ψάχνω να βρω την απόχρωσή μου. Κάτι είναι κι αυτό αν σκεφτεί κανείς το «ξόδεμα» μισής τουλάχιστον ζωής για κάτι που ούτε φαίνεται, ούτε ενδιαφέρει τους πολλούς.

Ουσιαστικά βέβαια καμία «κατάκτηση» δεν δικαιούμαι ... έκανα έναν τεράστιο γήινο κύκλο για να φτάσω πάλι στην αρχή ... στην παιδική ηλικία που έβλεπα και αισθανόμουν με την καρδιά. Παρέκκλιση της λογικής ήταν ό,τι έζησα. Καταστάσεις του μυαλού, που έμαθε να σκέφτεται, να αντιδρά, να κρίνει βάσει μαθημάτων και θύμησης. Ποιο το αποτέλεσμα; Ο κύκλος επανέρχεται εκεί όπου άρχισε, μόνο που τώρα εμβαθύνει το τι και το πώς, κάτι που δεν ήξερε να κάνει ένα παιδί.

Αυτό κατόρθωσα όλα αυτά τα χρόνια της χαράς και της λύπης, της ζωής και του θανάτου. Και κάτι ακόμα: Μύρισα λίγο απ' τη γνώση της αλήθειας. Πήρα απαντήσεις σε μυστήρια ερωτήματα, γεύτηκα τη γαλήνη της ψυχής που θυμάται ... Είναι λίγα αυτά ή πολλά; Α! και το πιο σημαντικό. Γνώρισα ανθρώπους που πολύ αγάπησα, που και μόνο γι' αυτό άξιζε τον κόπο ο ερχομός μου στη γη, που όλα μού τα έδωσε και πολλά μού πήρε.