11 Ιουλίου 1998

 

Αγαπημένη μαθήτρια, αντί να σε «ρίχνει» εσένα η κατάσταση της φίλης σου σκέψου πως μπορείς εσύ να τη βελτιώσεις και για τις δυο σας, με προσευχή. Συντονίσου με τις υψηλές δονήσεις, και στείλε και σε εκείνην. Έτσι, θα νιώσετε και οι δύο καλύτερα και θα αποσοβήσετε τον κίνδυνο πράξεων πανικού ή απαισιοδοξίας.

Ο ρόλος της αλήθειας είναι πολλές φορές αμφίσημος. Η αλήθεια δεν βοηθάει πάντοτε, όταν λέγεται με σκληρότητα ή ακόμα και με σκοπό να πληγώσει ή να μειώσει τον άνθρωπο. Έτσι, στους φίλους είναι σκόπιμο να σιωπούμε, όταν αισθανόμαστε ότι δεν είναι έτοιμοι για την αλήθεια, και να προσπαθούμε να τους προετοιμάσουμε εσωτερικά, με προσευχή και σιωπηλή αποκάλυψη. Άλλωστε, ο ρόλος της φιλίας είναι όχι να παίρνουμε αποφάσεις για κείνους, αλλά να τους οδηγούμε σιγά σιγά στο Φως. Μία βίαιη αποκάλυψη της αλήθειας μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, όπως η έξαφνη έκθεση στο φως του ήλιου για κάποιον που προέρχεται από σκοτάδι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την όρασή του.

Σου μίλησα προχτές για την έννοια του Σύμπαντος.

Το κάθε κύτταρο στον ανθρώπινο οργανισμό είναι «ποτισμένο» με την προσωπικότητα του ανθρώπου, και όσο τεράστιες και αν είναι - αναλογικά - οι αποστάσεις που χωρίζουν αυτά τα κύτταρα, όλα «γνωρίζουν» πως εργάζονται για την ίδια βούληση, με κοινό σκοπό και κοινό σχέδιο. Το ίδιο και ο άνθρωπος μπορεί να είναι ταυτόχρονα το όλον αλλά και κάθε κύτταρο χωριστά, μπορεί να νιώθει σαν μονάδα αλλά και σαν μεμονωμένο όργανο ή μέλος, και έχει τη δύναμη να δρα σαν εν, αλλά μπορεί επίσης να ενεργεί χωριστά και να επηρεάζει ένα κύτταρο ή μία ομάδα κυττάρων (όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση αυτο-ίασης του καρκίνου). Και μέσα σ' αυτό το - ανθρώπινο - ον δεν μπορείς να εντοπίσεις πού ακριβώς βρίσκεται και τι ακριβώς είναι αυτό που δίνει την ταυτότητα και το «πρόσωπο» στον άνθρωπο, διότι αυτό υπάρχει στο κάθε επιμέρους τμήμα, αλλά και πουθενά απτά.

Αν αναλογιστείς αυτή την αλήθεια, θα μπορέσεις να κατανοήσεις καλύτερα την έννοια του Θεού. Διότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ' εικόναν Θεού και εξελίσσεται καθ' ομοίωσίν Του. Ο άνθρωπος μέσα στο Σώμα του Θεού είναι το κύτταρο που έχει την ίδια βούληση με το Εν, αλλά δρα οργανωμένα στο Όλον και ταυτόχρονα επιφορτισμένο με διαφορετικό σχέδιο ζωής.

Ο Θεός είναι το Εν και το Όλον, το όντως Ον. Το Ον είναι το Σύμπαν, το οποίο γεννήθηκε εκ της Μονάδος, όπως το έμβρυο γεννάται από τη Μονάδα και αναπτύσσεται εκ των εσωτερικών του δυνάμεων, ή αλλιώς διαστέλλεται στον Χωρό-Χρονο.

Η Ιστορία του ανθρώπου μπορεί να αναζητηθεί στην ιστορία του φυσικού Σύμπαντος ή του βιολογικού κυττάρου. Διότι το κύτταρο διατηρεί στη μνήμη του τη γνώση της αλήθειας, της προέλευσης και της πορείας του, καθώς και της «ταυτότητάς» του, όπως και ο άνθρωπος.

Πορεύου εν ειρήνη και μη λησμονείς όσα γνωρίζεις.

Ο Υιός