28 Αυγούστου 1998

 

Σήμερα θα σου πω ένα παραμύθι, που ίσως σου θυμίσει κάποιο που ξέρεις … (ενν. τον «Αλχημιστή»).

«Κάποτε, κάποιος ξεκίνησε να βρει ένα θησαυρό. Πούλησε την περιουσία του, χάθηκε σε δρόμους, σταμάτησε σε σταθμούς, και κάποτε βρέθηκε σε μια έρημο. Εκεί σταμάτησε σε μια όαση και όλοι τον αναγνώρισαν ως σοφό και προικισμένο. Η φωνή που τον είχε οδηγήσει του έλεγε να συνεχίσει, αλλά εκείνος βρέθηκε στο δίλημμα να κρατήσει όσα ήδη είχε – που δεν ήταν λίγα όντως – ή να υπακούσει. Θα μπορούσε να κάνει τη φωνή να σιγάσει για πάντα, σιγά σιγά θα έσβηνε, και θα ζούσε ήσυχα και ειρηνικά …»

Μπορείς να κάνεις τη φωνή να σιγήσει, αν το θέλεις, μπορείς να σταματήσεις να την πιστεύεις, να ζήσεις ήσυχα και ειρηνικά. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι η Φωνή αυτή ποτέ δεν σε πρόδωσε, ποτέ δε σε παραπλάνησε, γιατί ήταν η φωνή του Εαυτού σου, και όσα έλεγε δεν ήταν παρά όσα ήθελε η καρδιά σου. Ο δρόμος που σου άνοιγε ήταν ο δρόμος που εσύ η ίδια ήθελες. Κανείς δεν μπορεί να ορίσει το δρόμο σου παρά εσύ. Κάνε λοιπόν τη Φωνή να σιγήσει, αλλά τότε θα ξέρεις μέσα σου πως σταμάτησες στην όαση για πάντα.

Αυτά τα λόγια που έφταναν στο χαρτί ήταν αυτά που η καρδιά σου όριζε, και σ' αυτά δε μιλούσαν άλλοι, διότι κανένας δε θα είχε το δικαίωμα να αποφασίσει για σένα. Αν θέλεις τώρα μπορείς να αλλάξεις σχέδια, όμως μην αρνείσαι τον Εαυτό σου και μη φιμώνεις τη Φωνή του.

«Τότε, ο μικρός γενναίος άνθρωπος, αποφάσισε να συνεχίσει προς το θησαυρό του. Άφησε τη Φωνή ελεύθερη να τον οδηγήσει ξανά και βγήκε να αντιμετωπίσει την Έρημο. Δεν θα δεχόταν τίποτα λιγότερο από τον θησαυρό του και δεν θα σταματούσε πριν τον βρει.»

Κανείς δεν αποτυγχάνει παρά μόνο αν σταματήσει να διεκδικεί αυτό που θέλει ή αν παραιτηθεί πριν το βρει. Θυμίσου πως το Σύμπαν συνωμοτεί για να βοηθήσει εκείνον που συνεχίζει πάνω στο δρόμο της καρδιάς.

«Κατόρθωσε να κάνει σύμμαχό του το βοριά, κατόρθωσε να ξεφύγει απ' τους ληστές – κατόρθωσε το ακατόρθωτο «γιατί πίστευε πως ήθελε να συνεχίσει. Φοβήθηκε και απογοητεύτηκε. Κι όσα δεν έλυσε, ο Θεός του τα έστειλε ξανά, για να τον βοηθήσει να τα λύσει».

Μην εγκαταλείπεις τον αγώνα. Η καρδιά σου έχει αποφασίσει και αυτό πρέπει να το δεχτείς απλά και ξεκάθαρα. Άκου τη Φωνή, γιατί δεν είναι άλλος από τον Εαυτό σου που σου μιλάει γι' αυτό το θέμα. Μη σταματήσεις στην όαση, γιατί η όαση δεν είναι ο τελικός προορισμός. Βγες στο δρόμο αποφασισμένη και σίγουρη πως θα βρεις τρόπο να δαμάσεις το βοριά ή να σωθείς απ' τους ληστές, όταν έρθει η στιγμή γι' αυτό.

Ακόμα και αν αμφιβάλλεις, μη σταματάς. Είναι η στιγμή να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις, και θα σταματήσεις μόνο όταν φτάσεις στον θησαυρό σου.

Ο Υιός