14 Απριλίου 1996

 

Μη ζητάς να γνωρίζεις το μέλλον. Δεν πρόκειται να το βρεις πουθενά ούτε να το μάθεις από κανέναν, αυτής ή της αόρατης ζωής, γιατί δεν πρέπει να γίνει αυτό. Πρέπει να επικεντρώνεσαι στην κάθε στιγμή που ζεις με τέτοια έμφαση σα να ήταν η συμπύκνωση ολόκληρης της ύπαρξής σου.

Η ανησυχία και ο φόβος για το μέλλον χρωματίζουν το παρόν με χρώματα που δεν υπάρχουν σ’ αυτό και το διαστρεβλώνουν. Σεβάσου το παρόν με την υπόσταση που έχει και μη το παραμορφώνεις με παραμέτρους άσχετες προς την ουσία του.

Το να ζεις την κάθε στιγμή ως αιωνιότητα είναι έργο απλό όσο και δύσκολο. Σημαίνει να απομονώνεις το μυαλό και να το χρησιμοποιείς όταν πρέπει, να έχεις ισχυρό αυτο-έλεγχο και κυριότερο απ’ όλα, υπομονή. Ασχολείσαι μόνο με όσα είναι δυνατόν να ελέγξεις και παραμερίζεις όσα είναι άτοπα. Όσο κρατάς τον εαυτό σου σε πειθαρχία, το παρόν παραμένει μοναδική και ανεκτίμητη πραγματικότητα, μέσα απ’ την οποία μπορείς να αντλήσεις όση ουσία και ευχαρίστηση θέλεις. Μη μεταθέτεις την ουσία της ευτυχίας στο μέλλον γιατί ακόμα κι αν αυτό υλοποιηθεί όπως το οραματίζεσαι, όταν θα είναι παρόν θα μεταθέτεις την ευτυχία σου σ’ ένα προσεχές μέλλον.

Το παρόν είναι το μόνο που έχεις και μόνο σ’ αυτό πρέπει να βασίζεσαι. Όταν θα μάθεις να εξασφαλίζεις την ευτυχία μέσα από τη στιγμή που ζεις, τότε θα συνειδητοποιήσεις πως έχεις γίνει ικανή για τη μακαριότητα της αιωνιότητας.

Μην επιμένεις να κρίνεις και να συγκρίνεις τη ζωή σου με δεδομένα γήινων παραμέτρων, γιατί η δική σου ζωή είναι διαφορετική και εξυπηρετεί η διάρθρωσή της την εξέλιξη που αφορά μόνο εσένα ειδικά. Μην το ξεχνάς αυτό, μείνε σε εγρήγορση και μη σταματάς σε «λάθη» ή «νίκες» πριν βεβαιωθείς πως το μάθημα έχει εντελώς κατακτηθεί. Τίποτα δεν σταματάει όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ύπαρξής του. Μη βιάζεσαι λοιπόν να αποτινάξεις μια κατάσταση ή αντίθετα, μη φοβάσαι πως δεν θα προλάβεις να ολοκληρώσεις διότι όταν η αναγκαιότητα πάψει, ο δρόμος εξαφανίζεται από μόνος του.

Συνέχισε την προσπάθεια με εμπιστοσύνη και αγάπη στον εαυτό σου. Κυρίως μάθε να μη συντρίβεσαι από «λάθη» γιατί κι αυτά έχουν προβλεφθεί για να διευκολύνουν την εξέλιξη. Η αγάπη αξίζει όχι μόνο στον «νικητή» αλλά, και περισσότερο, στον «ηττημένο».

Δίας