27 Ιανουαρίου 1998

 

Όσο θα λάμπει η Αλήθεια, θα ανακαλύπτεις μέσα σου το μεγαλείο του Λόγου, θα πλημμυρίζεις την εμπιστοσύνη που ανήκει σ' εκείνους που ζουν με την Αλήθεια όντας έτοιμοι να γκρεμίσουν κάθε πρόσωπο και να αντέξουν κάθε απώλεια.

Αυτό που σου προκάλεσε τόσο βαθιά θλίψη και πόνο, βλέπεις πόσο απαραίτητο υπήρξε για να υψωθείς στη θέση του ισχυρού, να γνωρίσεις την ισχυροποίηση έναντι κάθε φόβου, να αναζητήσεις την ύπαρξη πίσω και πέρα απ' όλα. Ήταν νίκη, η τελευταία δοκιμασία, νίκη και επικράτηση δύναμης. Νίκη της ατομικότητας, όταν γκρεμιζόταν δίπλα τα εξιδανικευμένα πρόσωπα, αλλά ακόμα και η ίδια η Φωνή. Εκείνος που αγαπάει πάνω απ' όλα τη ζωή, εκείνος αξιώνεται την Αλήθεια και την Αγάπη, γιατί εκείνος μπορεί να κοιτάξει κατάματα τον Ήλιο.

Η Ιεραρχία σε καλωσορίζει και πάλι. Η νίκη του μαθητή είναι δόξα για το δάσκαλο.

Το να δείχνεις αυστηρότητα σημαίνει να μην παρεκκλίνεις από τη θέση σου όταν αυτή είναι συγκροτημένη και αντιπροσωπεύει ένα ουσιαστικό μήνυμα. Η αυστηρότητα είναι παρουσία αγάπης και κατανόησης, και σκοπεύει να μεθοδεύσει έτσι τις κινήσεις του μαθητή, ώστε να γίνει ικανός να κερδίσει όσα ζητάει. Έτσι, η παραχώρηση σημαίνει συγκατάθεση στη στασιμότητα. Όσο πιο μακριά βρίσκεται ο μαθητής, τόσο περισσότερο δυσπρόσιτη βρίσκει τη μορφή του δασκάλου και αινιγματική. Διότι ο δάσκαλος δουλεύει στη σιωπή και αφήνει μόνο εκείνα τα ίχνη που ξυπνούν και ερεθίζουν το πνεύμα. Ο σεβασμός αντικαθιστά το φόβο, όταν ο άνθρωπος φτάσει να διαμορφώσει σύστημα αξιών και κριτήριο αξιολόγησης· αλλιώς, το νέο δέντρο καταρρέει πριν ολοκληρώσει την ανάπτυξή του.

Ο Υιός