25 Ιανουαρίου 1998

 

Ο δρόμος της ζωής είναι δρόμος σκοτεινός· το κάθε βήμα είναι μία νίκη, και σημαίνει να φωτίσεις πιο πέρα για να πατήσουν και οι άλλοι. Μην αρνείσαι να στέκεσαι στο δρόμο ως ακοίμητος φρουρός, όσο και αν φαίνεται πως κανείς δεν πλησιάζει· διότι το φως φέγγει μακριά τη νύχτα και οι φωτεινές ψυχές διακρίνονται ακόμα και από εκείνους που βρίσκονται πολύ μακριά τους στο δρόμο της εξέλιξης.

Η αγάπη δεν χρειάζεται αιτιολόγηση. Δεν αγαπάς «επειδή …» αλλά «επειδή αγαπάς» πράττεις όσα πράττεις. Μην αναζητάς, επομένως αιτία πίσω από τις πράξεις σου, αλλά να αφήνεσαι να νιώσεις αν η πράξη αυτή σε κάνει να αισθάνεσαι καλά ή όχι. Όταν προσεγγίζουμε την Αλήθεια και πράττουμε σύμφωνα μ' αυτήν, τότε ολόκληρη η ύπαρξή μας συντονίζεται με την αρμονία της, και φυσικά το πρώτο που βιώνουμε είναι η ψυχική ευφορία. Πριν κρίνετε λοιπόν τις πράξεις σας με τη λογική, και πριν ξεκινήσετε να αναζητάτε λογικά κριτήρια και σταθμά για να ζυγίσετε τη συμπεριφορά σας, συνδεθείτε με την Αλήθεια, προσευχηθείτε, όπως θα το έλεγαν παλιά, και όταν βεβαιωθείτε πως συμπλέετε με την Αλήθεια, τότε σκέφτεστε σωστά.

Αναζητάτε τα άλλα όντα που ζουν στη Φύση, και καλείτε τα να συμπράξουν μαζί σας στο καλό. Μιλάτε στα όντα των φυτών και των δέντρων, των ζώων και των πουλιών, διότι έτσι φωτίζετε και το δικό τους δρόμο· ο ρόλος της διδασκαλίας είναι βαρυσήμαντος: αρκεί να μιλάτε τη γλώσσα του πιο αδύναμου, του ανίσχυρου, εκείνου που αγνοεί. Το βάρος πέφτει διπλό στους ώμους εκείνων που γνωρίζουν την Αλήθεια, διότι επωμίζονται την ευθύνη των «μαθητών» μαζί με την ευθύνη του εαυτού τους, και καλούνται να λύσουν διπλά προβλήματα, να αγωνιστούν σε πολλά επίπεδα. Πόσο σημαντικό και θαυμάσιο, όμως, είναι το έργο τους!...

Βρίσκεσαι στον κατάλληλο χώρο για να αναπτύξεις κάποιες πλευρές που έπρεπε. Διαπίστωσες πως η ευελιξία στη συμπεριφορά είναι αρετή για όσους γνωρίζουν την Αλήθεια και καλούνται να τη μεταδώσουν. Και βέβαια, μην οριοθετείς κανένα «τέλος» για το δρόμο που έχεις επιλέξει ως πιο αγαπημένο. Η υπομονή είναι σοφία και δύναμη.

Δεν έχω να σου πω τίποτα άλλο. Να θυμάσαι πως αυτός που αποδεικνύεται ικανός να αντιμετωπίσει μία κατάσταση όσο δεν την έχει, αυτός την αξιώνεται. Οι Παρθένες που ήταν σε ετοιμότητα έγιναν άξιες να υποδεχθούν τον Νυμφίο: διότι ο Νυμφίος δε θα έλθει ποτέ την αναμενόμενη στιγμή· θα κρούσει την θύρα όταν όλα θα είναι σιωπηλά και σκοτεινά, και θα εμφανιστεί όταν η ώρα θα είναι προκεχωρημένη. Γιατί η ψυχή που αγαπά δεν σταματά να επιθυμεί και να προετοιμάζεται.

Η Σελήνη φωτίζει τους ανθρώπους ακόμα και όταν είναι αόρατη και σκοτεινή.

Ιησούς