Καθώς κ' εμείς τα λόγια τα παληά είπαμε μ' άλλον τρόπο

 

65. Ο κόσμος είναι μία και μοναδική εικόνα της ίδιας Αρχής και οι Νόμοι της είναι αδιάψευστοι και καθολικοί. Αυτός που θα γνωρίσει τους Νόμους, θα γνωρίσει την ίδια την Αρχή του Σύμπαντος.

Το σύνολο της Γνώσης προέρχεται από μία και μοναδική Πηγή. Γι' αυτό οι άνθρωποι θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ολική Γνώση, στη μία Επιστήμη, στη συνολική θέαση. Ως τώρα, έχουν καταφέρει να χωρίζονται και να διασπούν την Αλήθεια και βέβαια, να εμμένουν στο επιμέρους. Έτσι, όμως, ποτέ δεν θα μπορέσουν να αγγίξουν την Ουσία.


Το γνώρισμά της έχει κάθε χώρα.
(...)
Αι δε Αθήναι ως γνωρίσματά των
τον Άνθρωπον έχουσι και τον Λόγον.


Τα λόγια του Ιησού είναι γεμάτα από μηνύματα ευφορίας. Ας μελετήσουμε τις Γραφές. Ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός είναι δύο πολύ δυνατές Μυήσεις, ας ανατρέξουμε στις Πηγές τους, ας τις έχουμε δίπλα μας.

Η αρχαία ελληνική μυθολογία περιλαμβάνει πολλούς συμβολισμούς, με τους οποίους μπορούμε να ασχοληθούμε. Οι Αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν λαός φωτισμένος, που έζησε σε μια εποχή ευνοϊκή, καθότι πολλοί Διδάσκαλοι βρίσκονταν κοντά στη Γη, στο συγκεκριμένο γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Οι επιστήμες βρέθηκαν επίσης σε άνθηση, και πολλά ερωτηματικά μπορούν να απαντηθούν αν ανατρέξει κανείς σε αυτές τις πηγές. Είναι σημαντικό για τους νεότερους Έλληνες να γνωρίσουν την ιδιαίτερη εκείνη περίοδο της Ιστορίας τους, γι' αυτό υπάρχουν σήμερα πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με μεγάλη αγάπη γι' αυτό.

Ας ανοίξουμε ακόμα τα κείμενα των Δασκάλων, όπως μεταφέρθηκαν από την Μπλαβάτσκι, τη Μπέϊλι, και τόσους άλλους μαθητές· τη «Μύηση» της Ελίζαμπεθ Χέϊκ, την «Ασκητική της Αγάπης» της μητέρας Γαβριηλίας. Ας ακούσουμε τη Φωνή τους στην υπαγόρευση του Βασιλείδη στον Γιουνγκ· στις επιστολές που υπαγόρευσαν στον Roger de Pins. Ας συναντηθούμε με τον Λόγο Τους, όπως τον μετέφερε στον κόσμο των ανθρώπων ο ίδιος ο Διδάσκαλος Οmraam Mikhael Aivanhov, ή ο Διδάσκαλος Ράμπα, που ήρθε από τον Δυνατό και Ιερό Τόπο. Οι Διδάσκαλοι αυτοί εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στη Γη και συμπεριλαμβάνονται στην αποστολή της Ιεραρχίας που αφορά τη Γη.

Ας μελετήσουμε τις επιγνώσεις της «Ουράνιας Προφητείας» κι ας τις δουλέψουμε πρακτικά. Ας ψάξουμε στα παραμύθια, αφήνοντας τη γλώσσα των συμβόλων να μας καθοδηγήσει στις ανυπέρβλητες αλήθειες.


Όσα ημείς επαραστήσαμεν ωραία και σωστά
θα τ' αποδείξουν οι εχθροί ανόητα και περιττά
τα ίδια ξαναλέγωντας αλλοιώς (χωρίς μεγάλον κόπο).
Καθώς κ' εμείς τα λόγια τα παληά είπαμε μ' άλλον τρόπο.


Όπου και αν αναζητήσουμε την Αλήθεια θα τη βρούμε ακέραιη και μοναδική - αρκεί να την αναζητάμε με πνεύμα σύγκλισης. Η Νέα Εποχή θα σηματοδοτηθεί από τη Γνώση που θα συνοδεύει την Πίστη στις καρδιές των Ανθρώπων. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουμε το δύσβατο δρόμο, νιώθοντας εμπιστοσύνη στη δική Του Παρουσία, που είναι η Δευτέρα Παρουσία εντός της Ψυχής.

Η ανθρωπότητα θα ανακαλύψει πως οι Νόμοι είναι αρχές της Αιώνιας Κίνησης, και ότι η Μεταφυσική, όπως καθόλου τυχαία την ονομάζουν, είναι αυτό που θα ανακαλυφθεί, ή μάλλον θα επαν-ανακαλυφθεί από την επιστήμη της Φυσικής. Ο δρόμος είναι ένας, και η πορεία χαραγμένη, και οι αρχές έχουν ήδη κυηθεί στο πνεύμα των ερευνητών.

Ο κόσμος στη Νέα Εποχή θα ανακαλύψει τον Εσωτερικό Δρόμο. Μέσα από τη σιωπή και την αφάνεια θα οδηγηθεί πίσω στην πρωταρχική ζωή, εκείνη που έχασε όταν τα νερά κάλυψαν την επιφάνεια της Γης. Αυτοί που έφυγαν όμως, έφυγαν μόνο σωματικά, και άφησαν την ανθρωπότητα να ξανακάνει το δρόμο απ' την αρχή, για να αποφύγει αυτή τη φορά την ίδια κατάληξη. Η τεχνολογική ωριμότητα δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει μία μοιραία εξέλιξη, γι' αυτό χρειάζεται τώρα η ψυχολογική ωριμότητα. Οι άνθρωποι εκείνοι ξαναέρχονται για να ακυρώσουν το κακό αποτέλεσμα, και να μπορέσουν να περάσουν πάλι τις Πύλες του Παραδείσου. Είναι αυτό για το οποίο μιλάει συμβολικά το «προπατορικό αμάρτημα», η ψυχολογική ανωριμότητα των ανθρώπων που τους οδήγησε στην καταστροφή τους τότε, όχι πλήρη φυσικά, αλλά αναγωγή σε ένα σημείο εκκίνησης απ' όπου θα μπορούσαν μέσα από νέο δρόμο να ξαναβρούν την Επίγεια ζωή όπως λειτουργούσε πριν, να ξαναγυρίσουν δηλαδή συμβολικά στον Παράδεισο.

Ήρθε ο καιρός να χαραχτεί αυτό το νέο μονοπάτι. Μέσα από εμάς όλους που λειτουργούμε, συνειδητά ή όχι, σ' αυτό το επίπεδο, θα δράσει η θέληση για επιστροφή στο «καθ' ομοίωσιν». Βλέπουμε, ο άνθρωπος κράτησε την «εικόνα» για να τον καθοδηγεί στα δύσκολα αρχικά στάδια της προσπάθειας για εξέλιξη απ' την αρχή πάνω στα υπολείμματα μιας ζωής που σβήστηκε μέσα από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές.

Σχολιάζοντας ένα βιβλίο του Ράσκιν, ο Ποιητής έγραψε:

Η ταχύτης αυτή και αι πολλαί και θαυμάσιαι εφευρέσεις δεν είναι περιτταί. Ο Ruskin κάμνει το λάθος να τας θεωρή ως τέλος, ενώ είναι μόνον μέσα. Εξυπηρετούν δε αυτήν την Ουτοπίαν του. «Το βήμα των νεφών», το συντέμνον τας αποστάσεις και αυξάνον και επιτείνον την αλληλεγγύην των ανθρώπων, ταχύνει την έλευσιν του βασιλείου - «Kingdom of peace» - το οποίον επροφήτευσαν οι ποιηταί των παρελθόντων αιώνων και το οποίον περιμένουν έτι, πλήρεις ελπίδος, οι ποιηταί της σήμερον, με τους οφθαλμούς προσηλωμένους εις τον ορίζοντα, όπου θα αναφανούν μίαν πρωΐαν χρυσοί πύργοι και τείχη χρυσά.

Ο Νέος πολιτισμός θα αναγεννηθεί στην πατρίδα του.

Ας γνωρίσουμε και ας αγαπήσουμε αυτή την πατρίδα, τη χώρα που επιλέξαμε για γήινη μητέρα, ως κοιτίδα μιας ανώτερης Κοινωνίας. Οι νέοι άνθρωποι γεννιούνται ήδη και έχουν γεννηθεί τη συγκεκριμένη εποχή, γιατί είναι η Εποχή που η Μνήμη θα αφυπνιστεί, και το φράγμα του Χρόνου θα σπάσει.

Σ' αυτή τη Νέα Εποχή θα επουλωθεί το χάσμα που δημιούργησε στο Χρόνο η απληστία και ο εγωισμός. Το Κτήνος είναι η δυσκίνητη Ύλη, που δέσμευσε το Πνεύμα και του στέρησε τις δυνατότητές του προσπέλασης του Χωροχρόνου. Όσοι δεν γνωρίζουν το Αθάνατον, θα πολεμήσουν στο πλευρό της στασιμότητας, όμως τα φτερά θα δοθούν σ' εκείνους που θα αψηφήσουν το φόβο και θα ανοίξουν τα μάτια στο Άπειρο.

Ήδη εργάζονται πολλά φωτεινά Πνεύματα για να καθοδηγήσουν ξανά το θνητό γένος στις απαρχές του. Πολλοί θα εργαστούν στη βάση χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Κι όταν η βάση εδραιωθεί, τότε θα ξεχυθεί το κύμα της μεταμόρφωσης που θα μοιάζει μ' ένα νέο Κατακλυσμό, για να καθαρίσει τους τόπους όπου άλλοτε ζούσαν οι Γιοι του Θεού, ως έθνος Γιγάντων. Τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η Επιστροφή στη Γη της Επαγγελίας, στη Γη του Φωτός, την Ελ-λάδα. Τότε, ο Ήλ-λιος θα επιστρέψει στη Γη. Τότε, οι φωνές θα πάψουν και θα ακουστεί ο Λόγος. Τότε, θα επανεμβαπτισθούν όλοι με τα ονόματα της Αληθείας, και η Σκέψη θα είναι διάφανη όπως ήταν πριν κρυφτεί μέσα στα σκοτάδια και την αδιαφάνεια του Νου. Τότε, τα μάτια θα ορίζουν την κίνηση.

Οι «Βασιλείς» που έφυγαν προς το Ηλιακό Σύστημα θα επανεγκατασταθούν στο κοινό σώμα του Έθνους. Δεν είναι μακριά ο καιρός που η Γαλήνη θα επανέλθει.

Ας αναζητήσουμε την Αλήθεια εκεί όπου υπάρχει το σημείον της. Ας απαρνηθούμε τον εαυτό μας και ας αφιερωθούμε στο δρόμο. Σε λίγο δεν θα υπάρχει πια μυστήριο, διότι θα αποκαλυφθεί πλήρης η Επιστήμη, η Γνώσις δηλαδή του Παντός Κόσμου.

66. Τα μηνύματα των Διδασκάλων προς τον κόσμο των ανθρώπων πυκνώνουν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αντιλαμβάνονται την παρουσία τους. Θα την ερμηνεύουν ως φωνή των αγγέλων ή φωνή του εαυτού (τους) ή σημάδι του Θεού ή επιστροφή του Ιησού, όπως είχε προείπει - και όλα αυτά είναι σωστά.

Η κατανομή των ισορροπιών θα αλλάξει. Η σιωπηλή δύναμη θα εκδηλωθεί. Το νέο Δέντρο θα απλώνει ρίζες στο χώμα κι η βροχή θα το ενδυναμώσει ώσπου να γίνει ψηλό και δυνατό.

Μην πιστεύουμε παρά τα λόγια του Ιησού, τα λόγια του Θεού. Είναι εύκολο να φυτρώσει ο σπόρος του πανικού και της απελπισίας στην ψυχή που το χώμα της είναι ο φόβος. Γι' αυτό μη φοβόμαστε και μην παρασυρόμαστε απ' τα λόγια των ψευδο-προφητών και δήθεν ερμηνευτών του ιερού Λόγου.

Όποιος νομίζει ότι γνωρίζει το δρόμο της επανεμφάνισής Του, εκείνος βρίσκεται μακριά από Εκείνον, διότι κανείς δεν γνωρίζει τα βήματα του Όντος στα ίχνη του Δημιουργήματος του Πατρός Του. Όποιος περιμένει να αναγνωρίσει το νέο του Πρόσωπο ανάμεσα στο σκότος της βίας, εκείνος δεν έχει μάτια για να Τον αντικρύσει. Όποιος συντηρεί στην καρδιά του φόβο και αγωνία, εκείνος δεν έχει στρώσει το λίκνο όπου θα ξανα-Γεννηθεί.


Together cried the multitudes, one voice:
«Almighty, thou art good and merciful.
Restore our minds to darkness, but vouchsafe
The essence of our life, the light of day!» -

And the Spirit answered: «Be it as ye will.
Behold, no longer is the Sun obscured.» -(Μτφ.)
Σύσσωμοι όλοι, το πλήθος φώναξε με μια φωνή:
«Παντοδύναμε, εσύ είσαι καλός και σπλαχνικός.
Τα μυαλά μας στο σκοτάδι ανόρθωσέ τα και καταξίωσε
Την ουσία της ζωής μας, το φως της μέρας!» -

Και είπε το Πνεύμα: «Γεννηθήτω το θέλημά σας.
Ιδού, ο Ήλιος έπαψε να είναι σκοτεινός.» -


Το χωράφι υγραίνεται από τις καταιγίδες, καλύπτεται απ' το σκληρό χιόνι και λυμαίνεται από τους άγριους ανέμους, για να εξαγνίσει το χώμα όπου ο καρπός του Υδροχόου θα βλαστήσει. Ο Υδροχόος θα είναι ο νέος βασιλιάς των Λεόντων, που θα νικήσει ξανά το θάνατο όπως τον γνωρίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.


Και τότε θα σταθούμε.
Θα ην' η ώρα οι θεοί να εργασθούνε.
Έρχονται πάντοτ' οι θεοί. Θα κατεβούνε
από τες μηχανές των, και τους μεν θα σώσουν,
τους δε βίαια, ξαφνικά θα τους σηκώσουν
από την μέση· και σαν φέρουνε μια τάξη
θ' αποσυρθούν.


Τα μεγάλα κ' υψηλά τείχη, που ανεπαισθήτως έκλεισαν τον άνθρωπο από τον κόσμον έξω, μετατρέπονται σε τείχη χρυσά. Οι μεγάλες πύλες της οικουμένης, άς τέσσαρες φυλάττουν άγγελοι φαεινοί, ανοίγουν διάπλατα.

Η εποχή αυτή είναι εποχή Γέννησης. Δεν είναι καιρός για απολαβές αλλά για επένδυση. Η προσπάθειά μας έχει αξία ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες είναι σκοτεινές. Ας ακούσουμε μέσα μας το καινούργιο που έρχεται. Όταν μας μιλήσει μην το αρνηθούμε· άλλωστε, όλα έχουν αρχίσει να συγκροτούν το τελικό μόρφωμα. Εφόσον η επιλογή μας εξακολουθεί, η Γέννηση συνεχίζει να δρομολογείται στα ανώτερα πεδία. Μας πλησιάζουν οι άνθρωποι που θα συμπράξουν στην αναγέννηση. Το βλέπουμε και να το περιμένουμε. Ας μιλάμε σε όσους μάς το ζητάνε, μέσα απ' τα λόγια μας θα μιλάει ο νέος κόσμος που θα ανατείλει σε λίγο. Το έργο μας θα είναι ιδρυτικό, χωρίς όμως να πρόκειται για πρακτική συσπείρωση. Ρίχνουμε τους σπόρους της αφύπνισης και εκείνοι φυτρώνουν.


Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Αποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ' εμπρός.


Πρέπει να χαλυβδώσουμε το χαρακτήρα μας και να αφήσουμε τον εαυτό μας να φτάσει στην Υπέρτατη Κοινωνία μ' εκείνους που μας καθοδηγούν· να εκπαιδεύσουμε το νου μας στο να σιωπά όταν μιλούν τα εσώτερα αισθήματα, γιατί εκείνα μας φέρνουν κοντά στην Αλήθεια με την οποία πρέπει να ζούμε. Ας εμπιστευτούμε, πρώτα και πάνω απ' όλα όσα εμφανίζονται στο δρόμο μας, τη Φωνή που μας συνδέει μ' εκείνους που επιθυμούν να επιστρέψει η ανθρωπότητα στην πρωταρχική της ευδαιμονία.

Μην ψάχνουμε σε εξωτερικές οργανώσεις, διότι εκεί δεν είναι εύκολο να βρούμε το αγνό, καθαρό φως που μας καθοδηγεί. Η πορεία των αληθινών Πολεμιστών της Αγάπης του Θεού είναι εκεί που ο Ήλιος φωτίζει χωρίς σκιά.

Ας ακολουθήσουμε τα βήματα ένα ένα, χωρίς βιασύνη, διότι το οικοδόμημα της Νέας Εποχής πρέπει να βασιστεί σε γερά θεμέλια που δεν θα κλονιστούν ξανά όσο η δύναμη των ανθρώπων θα μεγαλώνει. Και πρέπει εμείς οι ίδιοι να αποκτήσουμε απόλυτο έλεγχο στον εαυτό μας, να τον στηρίξουμε έτσι ώστε να μη σαρωθεί από τους κραδασμούς της γέννησης του Καινού.

Όπου υπάρχει ο δρόμος του Θεού χαραγμένος, τίποτα δεν μπορεί να υπάρξει ως εμπόδιο. Ας εμπιστευτούμε πως όλα όσα έχουν προβλεφθεί θα πραγματοποιηθούν εύκολα μόλις έρθει ο κατάλληλος χρόνος. Μέχρι τότε ας αφεθούμε στο παρόν και ας το ζήσουμε με σιγουριά και χαλαρότητα, διότι όλα όσα έχει πει ο Λόγος, αυτά ήδη ζουν πίσω απ' τα μάτια μας.

Ας προσευχηθούμε για να ενσαρκωθούν στη Γη φωτεινά πνεύματα που θα σηματοδοτήσουν το δρόμο προς την Τελείωση!

Πλησιάζει ο καιρός του Φωτός.