24 Ιανουαρίου 1999

 

Αντικατάστησε τις εικόνες μέσα σου και τότε θα δεις τον κόσμο να αλλάζει. Αυτό που ο άνθρωπος βιώνει είναι αυτό που εσωτερικά παράγει, πραγματικά άσχετα με το τι συμβαίνει έξω απ' αυτόν. Ο σκοπός της αυτογνωσίας, όπως ήταν γνωστός ήδη στους αρχαίους προγόνους σας, ήταν ακριβώς να στρέψουν τον άνθρωπο στο να αναγνωρίσει το «προϊόν» της ψυχής του. Αν ο κόσμος έχει μια ελπίδα να αλλάξει, αυτή είναι μόνο να αλλάξει τα «εξερχόμενα» - σου θυμίζω εδώ μια άλλη αναφορά στο ίδιο θέμα στα λόγια του Ιησού.

Οι άνθρωποι νομίζουν πως αυτό που πραγματώνεται κάθε στιγμή της ζωής τους είναι και το μοναδικό υπάρχον. Αγνοούν πως, άσχετα με το αν τη συγκεκριμένη στιγμή υλοποιούν μία πλευρά, οι ίδιοι είναι όλες οι πλευρές, και φυσικά μπορούν να πραγματώσουν μια άλλη πλευρά. Το πρόβλημα με τον γραμμικό χρόνο είναι πως οι όψεις εκδηλώνονται γραμμικά, δηλαδή διαδοχικά και όχι ταυτόχρονα, ολιστικά. Αυτή η αντίληψη κάνει τους ανθρώπους να ταυτίζονται με την κάθε φάση και να μην επεκτείνονται ψυχικά στην κατανόηση της ροής, που άλλωστε αποτελεί και νόμο της γενικότερης ζωής, π.χ. η εναλλαγή ημέρας νύχτας, εποχών, κλπ. Είναι σαν να σταματάει κανείς την προβολή μιας ταινίας και να μένει στο ακινητοποιημένο καρέ.

Στη ζωή, η ταινία καθορίζεται από σένα. Απλά πρέπει να επιλέξεις τα πλάνα, τις εικόνες που επιθυμείς και να τις «τρέξεις»: τότε θα ζεις το σενάριο που επέλεξες.

[ ………………. ]

Ο Υιός