18 Ιανουαρίου 1996

 

Σκέψου την αγάπη και η αγάπη θα υπάρξει για σένα. Διαλογίσου το φως, και το φως θα σε πλημμυρίζει. Ζήτησε το Θεό και θα τον βρεις. Το να υποφέρει κάποιος στη ζωή του είναι εγωιστικό· σημαίνει πως κινείται ακόμα γύρω μόνο από τον εαυτό του, ξεπληρώνοντας παλιά χρέη.

Θυμίσου τον Τζεπέτο (από τον Πινόκιο): Αυτός ζει πια αγαπώντας τους άλλους, αφιερώνει τη ζωή του στους αγαπημένους, δεν ζει πια στα στενά όρια μιας «προσωπικής» ζωής.

Ας απαρνηθείτε λοιπόν τον εαυτό σας και το «εγώ» ας πάψει να ασχολείται με τα προβλήματά του. Είστε ελεύθεροι από κάρμα και χρέος σας είναι να παράγετε έργο δημιουργικό.

Μετάφερε στην Μ. ότι ο δρόμος της είναι ακόμα πολύς, αλλά έχει αρχίσει να τον βαδίζει. Ας μην αποσύρεται στη σιωπή της απομόνωσης, γιατί η πηγή στερεύει όταν το χώμα είναι στείρο. Το έργο της δημιουργίας δεν είν' αλλού από τον τόπο που οι μη φωτισμένοι ακόμα υποφέρουν. Ένα καθαρό σώμα ας είναι φροντίδα σας. Οι πειρασμοί ελλοχεύουν σε ανύποπτα πράγματα, όπως η απόλαυση ενός νόστιμου φαγητού, και η επαγρύπνηση πρέπει να τα συμπεριλαμβάνει. Το δηλητήριο του καπνού (ενν. το κάπνισμα) αμαυρώνει την αύρα· αποστασιοποιηθείτε.

Τα κείμενα είναι σταλμένα για να τύχουν επεξεργασίας. Μην αμελείτε την εργασία που οι γήινες συνθήκες απαιτούν. Ο τελικός στόχος είναι ακόμα μακριά και αόρατος, αλλά εμπιστευθείτε τα σημάδια που οδηγούν προς αυτόν. Μη ζητάτε διαφάνεια. Η ύλη θολώνει τις λεπτές ενέργειες και το σκοτάδι των γήινων ματιών σας είναι αναπόφευκτο.

Μη ζητάς να φύγεις απ' τον τόπο που γεννήθηκες. Το έργο σου είναι εδώ και η διαδρομή που τώρα σου φαίνεται ανύπαρκτη, θα εμφανισθεί σε λίγο μπροστά σου. Όταν συναντηθήκαμε (εννοεί κάποιο όραμα από προηγούμενη ζωή), σου μίλησα για τα θαύματα που η καθαρή καρδιά μπορεί να κάνει. Άσε τη μνήμη σου να επανέλθει. Η καθαρή καρδιά κάνει να φανερωθούν πράγματα και δρόμοι αόρατοι κι ανέλπιστοι, από κει που η γήινη ματιά διέκρινε μόνο αδιέξοδο και σκοτάδι.

Άσε την αισιοδοξία να βασιλεύει. Διώξε κάθε κακή σκέψη που παρεισφρέει απρόσκλητη. Καθοδήγησε το φως εκεί που κρίνεις φρόνιμο και αναγκαίο. Όπως η φωτιά δεν μειώνεται όσα κεριά κι αν ανάψεις απ' την αρχική φλόγα, έτσι κι η αγάπη. Όσο αγαπάς, τόσο θα γίνεσαι ικανότερη ν' αγαπάς περισσότερο.

Μη γίνεσαι αυστηρή με αυτούς που ακολουθούν τον εύκολο δρόμο, γιατί ακόμα δεν έχουν αφυπνισθεί. Δεν είναι νωρίς να καλοδεχθείς αυτό που σου στάλθηκε, να φροντίσεις για τα αναγκαία. Οι βάσεις τίθενται από νωρίς σ' ένα έργο με μεγάλες απαιτήσεις. Δεν έχεις ανάγκη τα υλικά αγαθά, όπως νομίζεις, αυτά θα εμφανιστούν όταν ο χρόνος γίνει ο σωστός. Καθάρισε και τακτοποίησε· ξεχώρισε και απόβαλε· συγκέντρωσε και δυνάμωσε, αυτό έχεις να κάνεις τώρα.

Προσοχή στη δοκιμασία της άσκησης. Το να ταυτίζεις το παροδικό με το αιώνιο είναι συνεχόμενο σφάλμα.

Μην αμφιβάλλεις για το χάρισμα που έχεις. Ασχολήσου με την ευθύνη να το εξελίξεις, γιατί γι' αυτό θα λογοδοτήσεις. Ας μη σε διώχνει η αυστηρότητα γιατί είναι φροντίδα και αγάπη για τους εκλεκτούς. Απόψε, άσε τη θύμηση να σε πλημμυρίσει, η θύμηση είναι δώρο και καθοδηγητής στο να ενώσει κανείς τα κομμάτια, που αλλιώς δεν έχουν κανένα νόημα.

Μη ζητάς ανταπόδοση για το καλό που προσφέρεις, παρά μόνο για το κακό, αν αυτό συμβεί, ώστε να ελευθερωθείς όσο το δυνατόν συντομότερα απ' την κεντρομόλο δύναμη του «εγώ». Δεν σου χαρίζεται, παρά αυτό που έχεις αποκτήσει με εργασία, πάψε λοιπόν να υποφέρεις εγωιστικά, κάλεσε τη χαρά και αυτή θα φωλιάσει μέσα σου. Ο Θεός δέχεται κάθε προσφορά πόνου για τους συνανθρώπους με αγαλλίαση και τιμά τους προσφερόμενους.

Τώρα που θυμήθηκες, ας μην είσαι πια αυστηρή μαζί μου.

Ζάντος