26 Ιουλίου 1997

 

Πλησίασες πολύ την αλήθεια και αυτό θα κάνει το δρόμο σου να ξεκαθαρίσει. Δεν υπάρχει καμία «μαγική» δύναμη που κανονίζει την πορεία του ανθρώπου: όλα είναι απλά και φυσικά και ξεκινούν από το εσωτερικό. Δεν «ανταμείβεσαι» για την Αλήθεια που βρήκες, αλλά Αυτή λειτουργεί πια μέσα σου χρωματίζοντας όλα όσα σε περιβάλλουν. Αυτός είναι ο δρόμος της καρδιάς.

Αυτός ο δρόμος σηματοδοτείται από τη στιγμή. Κατ' αυτόν τον τρόπο όλα είναι προκαθορισμένα, διότι η καρδιά γνωρίζει από πριν, όμως αυτό δεν είναι εκδηλωμένο· η εκδήλωση γίνεται το λεπτό εκείνο που η πραγματικότητα, τα γεγονότα ακουμπούν την καρδιά στιγμιαία, ακαριαία και τότε φανερώνεται το προαιώνια λανθάνον. Είναι σαν μία χημική ένωση, που συμβαίνει στιγμιαία και εκεί ακριβώς γεννιέται το ΚΑΙΝΟΝ, η νέα Αλήθεια.

Από το σημείο αυτό και μετά, έρχεται ο νους να επεξεργαστεί το νέο «προϊόν», να το αναλύσει, να το τακτοποιήσει, όμως αυτή η διαδικασία δεν είναι δημιουργική, δεν γεννά, άρα δεν είναι καθοριστική για την πορεία του ανθρώπου – όσο και αν θεωρεί πως οι επιλογές του είναι αποτέλεσμα σκέψης.

Η μόνη γενεσιουργός δύναμη είναι η καρδιά γιατί αυτή είναι ακόμα ενωμένη με την Ουσία του σύμπαντος, ενώ ο νους μπορεί μόνο να σχολιάζει, να εντρυφεί ή μερικές φορές να περιπλέκει την Αλήθεια. Με την έννοια αυτή, όλα είναι προκαθορισμένα και προδιαγεγραμμένα, διότι αυτό που αναγνωρίζει η καρδιά κάθε φορά είναι μόνο ένα.

Σ' ευχαριστώ για την πορεία που έκανες ως εδώ. Δεν έχει σημασία αν πιστεύεις στην τυπολογία· σημασία έχει να ανακαλύπτεις την Ουσία μέσα στη σιωπή και πέρα από κάθε νοητικό οικοδόμημα. Άλλωστε, η συμπύκνωση και η πεμπτουσία της Ζωής είναι το Τώρα, που μόλις το βιώσεις ολοκληρωτικά, τότε γίνεσαι άξιος της Αιωνιότητας.

Θα ακολουθήσει ένα διάστημα σιωπής επειδή αναζητάς την ανάπαυση. Η Παρουσία Μου θα σε πείσει πως η σιωπή είναι τόσο εύγλωττη όσο και ο Λόγος. Διότι ο Λόγος είναι πέρα από τις λέξεις και τα σχήματα, είναι εκφρασμένος ή ανέκφραστος, είναι όμως Ζων και Ζωοποιός.

Κράτησε την καρδιά σου καθαρή. Κανένα βάρος πια δεν σε δεσμεύει.

Ο Προαιώνιος
Ο Μονογενής
Ο Εις των όντων