16 Οκτωβρίου 1997 (Πανσέληνος)

 

Το ότι δεν φταις για κάτι δεν σημαίνει πως δεν έχεις ευθύνη να συμπεριφερθείς σωστά απέναντί του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν φταις», είναι αλήθεια, όμως άσχετα απ' αυτό πρέπει να το χειριστείς με σωστό τρόπο, όχι σα να αντι-δρούσες, αλλά σα να δρούσες εξ αρχής. Συμβαίνουν πολλά για σένα, για τα οποία δεν έχεις προβλέψει ή δεν έχεις ευθύνη και δεν πρέπει να νευριάζεις όταν διαπιστώνεις πως η δύναμή σου προκαλεί κάποια αποτελέσματα: αυτό είναι ορισμένο και πρέπει να το δεχτείς και να το χρησιμοποιήσεις.

Άλλωστε, έχεις πάντα όσα ακριβώς χρειάζεσαι και όχι περισσότερα, διότι αυτά που πλεονάζουν το μόνο που μπορούν να δημιουργήσουν στους σοφούς ανθρώπους είναι ανησυχία και φασαρία και όχι καλό. Έχεις, λοιπόν, ακριβώς τόσα ώστε να μη χρειάζεται να μεριμνάς για τα περισσότερα, αλλά ούτε και να ανησυχείς για τα λιγότερα.

Η πίστη χτίζεται σιγά σιγά με έργα και όχι με λογικές αποφάσεις και ακολουθίες. Όσο διαπιστώνεις πως τα πράγματα έχουν συνέχεια και συνέπεια, η πίστη εδραιώνεται χωρίς να πρέπει να το αποφασίσεις. Αν αφήσεις λοιπόν το χρόνο και απλώς παρατηρείς με ανοιχτά μάτια την πορεία των πραγμάτων, θα είσαι στο δρόμο της Αλήθειας χωρίς να προσπαθείς ή να πιέζεσαι. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους, αλλά αντίστροφα: εσύ θα το αποδεικνύεις με τη σταθερότητα των συναισθημάτων σου πως μπορούν να χτίσουν μία εμπιστοσύνη γύρω απ' το πρόσωπό σου, χωρίς να αποφασίσουν λογικά γι' αυτό κάποια συγκεκριμένη στιγμή.

Σε καλώ να φερθείς όπως εσύ γνωρίζεις καλά ως τώρα, και έχεις αποδείξει ότι μπορείς. Είναι δύσκολο να συγχωρούμε όσους μας πληγώνουν, έστω και χωρίς να το θέλουν, είναι όμως και το υψηλότερο και θαυμαστότερο όταν το καταφέρνουμε. Εσύ θέλεις να βοηθήσεις, και άλλωστε είπαμε πως δε φοβάσαι πια …

Είναι καλή εποχή. Πλέξε το στεφάνι σου, διότι ο δρόμος είναι πια στα βήματά σου. Πίστευε όσα βλέπουν τα μάτια που κοιτούν πίσω απ' την ημέρα.

Διδάσκαλος Ιησούς